Berczik Sára

(1906. 01. 18.–1999. 02. 25.)

2019-2-5 02:33:23

Responsive image

Fotó / Forrás: Budai táncklub

Neve mindenki számára ismerősen cseng, aki megfordult a ritmikus gimnasztika világában, a legkisebbektől a legnagyobbakig. Azt viszont kevesen tudják, a gyerekek és szülők egyaránt, hogy ki is volt ő valójában? Sokaknak egyből a verseny jut eszükbe, melyen évről évre bemutatkoznak a szabadidősport versenyzői csapatban és egyéniben egyaránt.

Berczik Sára néni januárban ünnepelné születésnapját.

 

Pollacsek Margit Mária Sarolta néven látta meg a napvilágot 1906. január 18- án, Miskolcon. Szülei elismert színészek voltak. Édesanyja, Berczik Mária Amália korán meghalt, ötéves korától Debrecenben élő nagynénje pártfogásába került.

 

Lovag Chylinsky Györgyné, született Perczel Karola a Budapesti Operaházban végzett, elismert táncpedagógus volt, a hazai mozdulatművészet vezető egyénisége. Ebből is következett, hogy Karola néni kiskorától kezdve különös szakmai szigorral nevelte őt. Komoly táncos és zenei képzést kapott, iskoláit pedig magántanulóként végezte.

 

1921-ben, tizenöt éves korában lehetősége nyílt arra, hogy Ausztriába utazzon egy kurzusra, ahol megismerkedhetett az akkori modern mozgásművészet alapjaival. Bár ő maga klassszikus baletten nevelkedett, mindig jobban érdekelték a modern táncok. Ráismert arra, hogy a klasszikus, zárt formavilág feloldható és modern mozdulatokká alakítható.

 

Fontosnak tartotta a táncos testének tudatos felépítését. Úgy vélte, hogy csak jól kidolgozott testtel lehet a táncos formákat oktatni és elsajátítani egyaránt. Hitvallásának tartotta, hogy a táncos hangszere a saját kidolgozott teste.

 

„Letettem a földre a kottát és komponáltam.”– vallotta.

 

( Forrás: Mozdulatművészeti gyűjtemény, Wikipédia )

 

( Cikkünk teljes terjedelmében az RGMagazin 2019/I. számában olvasható!)

menu-iconFacebook

menu-iconTársoldalak

Főnix Rg Se logó
Újbuda Rg logó

menu-iconHirdetés